28 Aralık Cuma Günü Özer Revanoğlu’nu Ağırladık
Bursa Türk Ocağı, 28 Aralık 2019 Cumartesi günü, Özer Revanoğlu’nu ağırladı. Orta Asya’da uzun süre görev yapmış olan Revanoğlu, “Türk Dünyasının Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu konferansını verdi.
Türklerin binlerce yıllık tarihinden, Milat’tan öncesinde başlayan cihan hakimiyetinin hala Avrupa’da duran izlerinden, Çin’den Macaristan’a kadar uzanan sınırlarımızdan bahsederek konuşmasına başlayan Revanoğlu, son 200 yılın Türk dünyasında hep gözyaşı ile geçtiğini belirtti.
Türk dünyasının acılarını anlatmaya Türkiye’den başlayan Revanoğlu, Kuvâ-yı Milliyeli bir gencin hikayesi ile vatan aşkının her şeyden önce geldiğine vurgu yaptı. Daha sonra diğer Türk devletlerinin kanayan yaralarına, maruz kaldıkları baskılara, ata topraklarından sürgüne gönderilen ve şiddete dayanan Türklerin yaşadıklarına değindi. Azerbaycan Türkü bir kadının Kazakistan’a kadar uzanan göz yaşartıcı hayat hikayesini anlatan Ravanoğlu, Kazakistan’daki Türklerin de uğradıkları baskıları dile getirdi.
Günümüzde de kanayan yaramız Uygur Türklerinin çektiği işkenceleri, kocası ve oğlu rehin tutulan, kızı ile Türkiye’ye yardım için gelen bir kadının hikayesini anlatarak yürekleri sızlattı. Ailelerinden, topraklarından çok uzaklara savrulan ve hala ailelerini arayan Ahıska Türklerinin hikayeleri de dinleyenleri üzdü.
Bu acı anılardan sonra “Ne olacak? Ne yapmamız lazım?” gibi sorular yönelten Ravanoğlu “Ecdadımız çok güzel izler bırakmış, biz bilmiyoruz. Bize büyük düşünmeyi unutturdular.” diyerek farklı milletlerin de Türklere olan saygısından bahsetmeye başladı. Bir Arnavut’un Türk bayrağı için “Bu bayrak yalnız sizin değil, dünyadaki bütün Müslümanların. Ben Türk değilim ama bu bayrak için ölürüm.” dediğini anlatarak “Neden ölüyor? Demek ki atalarımız iyi izler bırakmış.” cümleleriyle konuşmasına devam etti. Türk profesörlerin de yurt dışında karşılaştıkları büyük saygı ile ilgili anılara değindi.
Bir Arap’ın “Türklerin ataları burada su gibi kan döktüler, onların ecdadının kemikleri üzerinde geziyorsunuz. Dininizi onların atalarına borçlusunuz.” diyerek yaptığı hutbeyi anlatan Revanoğlu, Türklerin bu izler ile tekrar toparlanabileceğini, bayrağın düştüğü yerden kalkacağını söyleyerek konferansını bitirdi.
Bedinur Çakıcı – Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 4. Sınıf öğrencisi