Tüzük

KURULUŞ

Madde 1: Genel Merkezi Ankara’da olmak üzere “Türk Ocakları” adıyla bir dernek kurulmuştur. Türk Ocakları Derneğinin amblemi 1912’de kabul edilen ve tarihî nitelik kazanmış olan, cepheden görülen “Bozkurt” başıdır.

Merkez Yönetim Kurulu, imkân ve şartların elverdiği ölçüde, yurt içinde ve dışında şubeler açabilir. Derneğin siyasetle ilgisi yoktur.

DERNEĞİN ÜLKÜSÜ

Madde 2: Dernek, milli kültürün (hars), ahlâk ve fikir hayatının geliştirilmesi, millî birliğin kuvvetlendirilmesi, toplum yapısının sağlamlaştırılması ne Türklüğün yüceltilmesi amacıyla kurulmuştur. Kısaca “Türk Milliyetçiliği” olarak da adlandırılan bu amaç, derneğin “Milli Ülkü (mefkûre)” südür.

ÇALIŞMA ALANLARI

Madde 3: Dernek, amacını gerçekleştirmek için, şu çalışmaları yapar.

a. Amacına uygun olarak sohbetler, seminerler, konferanslar ve çeşitli toplantılar düzenler, Millî ülkünün kuvvetlenmesine ve yayılmasına gayret eder, üyelerini millî fikir ve ülküler konusunda yetiştirir.

b. Millî ve manevi değerler ile ilgili olarak toplumun bilinçlendirilmesine ve bu yolla birlik ve bütünlüğün pekiştirilmesine çalışır.

c. Tarihimizde, Milletimizin kaderine tesir etmiş olaylarla ilgili olarak toplantılar ve törenler düzenlenir. Milletimize hizmet etmiş Türk büyüklerini anar ve yeni nesillere tanıtmaya çalışır.

ç. İlim, fikir, kültür ve ülkü sahibi yetkili kimselerin idaresinde, temel konularda çalışma gurupları oluşturur. Varılan sonuçların hayata geçirilmesi için gayret eder.

d. Sporun her dalında amatör yarışmalar düzenler.

e. Türk edebiyatı, Türk dili, Türk musıkisi, Türk tarihi, temsil sanatları ve millî oyunlarla ilgili çalışmalar yapar. Gençlerin bu alanlarda yetişmesi için kurslar açar.

f. Dergi, kitap, gazete vb. yayınlar yaparak; tiyatro, sanat toplulukları kurarak, internette web siteleri açıp elektronik mektup ve sohbet gibi değişik imkanlardan yararlanarak, konulu ve belgesel filmler ve diğer sanat eserleri hazırlatarak, özetle gelişen teknolojinin elverdiği yasal bütün yolları kullanarak millî ülküyü yayar.

g. Her kademe eğitim kurumları okullar, yurtlar misafirhaneler ve işletmeler açabilir;

h. Millî ülküyü yaymak için ihtiyaç duyulan her konuda çeşitli yarışmalar düzenler. Başarılı öğrencilere burs verip armağanlar dağıtabilir,

ı. Türk dilinin korunması, gelişmesi ve yayılması için çalışmalar yapar; Türkler ve yabancılar için, başta Türkçe olmak üzere, Türk lehçeleri ve yabancı dil kursları açar. Eğitim dilinin Türkçe olmasını benimser ve savunur.

i. Türk kültürünü, Türk dilini ve Türk sanatını yıkıcı cereyanlara karşı korumak maksadıyla çalışmalar yapar, ilgilileri uyarıcı projeler hazırlar ve kamu oyunu uyanık tutmaya çaba gösterir.

j. Türk Dünyası’nın bütünleşmesini hedef alan her türlü çalışmayı yapar.

k. Merkez Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü alanlarda ödül ve armağanlar koyar ve bunları dağıtır.

DERNEKLİ OLMAK

Madde 4: Derneğe üye olmak için aşağıda sayılan niteliklere sahip olmak gerekir:

a. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18 yaşını bitirmiş olmak; kanunun gerektirdiği diğer şartları taşımak.

b. Çevresinde iyi şöhret yapmış, haysiyet kırıcı bir suç işlememiş olmak,

c. Türk Milliyetçiliği ülküsüne bağlı olmak,

ç. Derneklinin, Derneği mukaddes sayan bir iman ve ahlâk anlayışı ile çalışan kimse olduğuna inanmak; bu hüviyeti ile dernek davası ve bilincine ve diğer Türk Ocaklılara sevgi ve saygı ile bağlı olmak,

d. Derneğin şerefine, Türk Ocaklılar arasında birliğin korunmasına özen göstermek, bu bağlılığın, millî terbiye ve geleneklerin ülkümüzün gereği olduğuna, dernekten herhangi bir menfaat beklemeksizin çalışmanın asıl olduğuna inanmak,

Derneğin Merkezi ve Şubeleri, bu niteliklerin korunması ve yükseltilmesi ile görevlidir.

ÜYELİĞE BAŞVURMA

Madde 5: İstekli, üye olabilmek için derneğin ülkü ve programına inandığına ve 4. maddedeki niteliklerin bulunduğunu belirterek yazılı şekilde müracaat eder; adayın nitelikleri en az altı aydan beri dernek üyesi olan iki kişi tarafından doğrulanır. Şube Yönetim Kurulunca uygun görülmesi halinde istekli dernekli hüviyetini kazanır. Başvuru sahibine bir ay içinde cevap verilmediği veya isteği reddedildiği takdirde istekli Merkez Yönetim Kuruluna başvurabilir. Merkez Yönetim Kurulu, hiç bir gerekçe göstermeden isteği reddetme yetkisine sahiptir. Genel Kurula itiraz hakları vardır. Genel Kurulun verdiği kararlar kesindir.

Türk Ocakları Genel Merkezi üye kaydetmez. Ancak, Genel Merkezce atanan Şube Kurucuları üye yapılmış sayılırlar. Kuruluş halindeki şubelerde üyelik işlemleri, Kurucu Yönetim Kurulu tarafından yürütülür

ÜYELİK AİDATI

Madde 6: Her üye üyeliğin başlangıcında giriş aidatı ve her sene, yıllık aidat öder. Bu miktarlar Şube Genel Kurul toplantılarında belirlenir.

ESKİ ÜYELERİN YENİDEN KAYITLARI

Madde 7: Kabul edilebilir bir sebepten ayrılanlar dışında, istifa eden veya aidatını yapılan uyarılara rağmen iki yıl üst üste ödemediği gerekçesiyle üyelikten çıkarılanlar dışında bir nedenle ihraç edilen üye derneğe tekrar üye kaydedilmez. Ancak bu durumda olanların Genel Kurul’a başvurma hakları saklıdır

ŞEREF ÜYELİĞİ

Madde 8: Millî ülküye veya Türk Ocakları Derneğine maddî-mânevî büyük hizmetler yapmış olanların resimleri, Merkez Yönetim Kurulu kararı ile “Şeref Salonu”na asılır; kendilerine veya vârislerine de bir “Şeref Beratı” verilebilir. Türk Ocakları Derneğine ve Türklüğe hizmet eden vatandaşlarla, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmayanlara da Merkez Yönetim Kurulu kararıyla şeref üyeliği verilebilir. Şeref üyeliği, dernek üyeliği hak ve görevlerine yol açmaz.

ÜYELİĞİN SONA ERMESİ

Madde 9: Üyeliğin sona ermesi aşağıdaki şartlarda gerçekleşir:

a) Üyelik için kanunda ve tüzükte aranılan niteliklerin kaybedilmesi ile kendiliğinden,

b) her üye yazılı olarak bildirmek suretiyle dernekten çıkabilir. Dilekçe Yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkma işlemi tamamlanmış olur. Üyelikten ayrılma üyenin derneğe olan borçlarını sona erdirmez.

c) Çıkarılma ile: Dernek üyeliğinden çıkarılma sebepleri aşağıdadır:

1. Dernek ülküsüne ve programına aykırı hareketlerde bulunulması ve dördüncü maddedeki niteliklerin kaybedilmesi;

2. Derneğin kişisel çıkar ve siyasete âlet edilmesi,

3. Dernek dışında, Türk Ocakları Derneği ve organları aleyhine propaganda yapılması, hakarette bulunulup karalamaya başvurulması,

4. Türk Ocakları Derneğinin birliği ve Dernek üyelerinin aleyhinde yorum ve yayında bulunulması,

5. Derneğin itibarına ve menfaatlerine aykırı davranışlara girişilmesi,

6. Üye âidatının, yapılan uyarıya rağmen iki yıl üstüste ödememesi,

7. İkâmetini bulunduğu şehirden başka bir şehre götürmesi.

8. Verilen görevleri yapmaması, dernek faaliyetlerine ilgisiz kalması.

Üyelikten çıkarılması gerektiği yolunda bilgi bulunan üyenin savunması alınarak hakkında, Şube Yönetim Kurulunca soruşturma yapılır. Yapılan soruşturma sonunda, Şube Yönetim Kurulu ilgiliye daimî olarak üyelikten çıkarma cezası verdiği takdirde durumu şube kütüğüne kaydederek Genel Merkez’e bilgi verir. Genel Merkez Yönetim Kurulu, Genel Kurulun görüşünü alarak karar verir. Bu konuda Merkez Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir. Üyelikten daimi çıkarılma cezalarına karşı ilgilinin, Merkez Genel Kuruluna itiraz hakkı vardır.

DERNEĞİN ORGANLARI

Madde 10: Türk Ocakları Derneği, Merkezî ve Yerel olmak üzere iki türlü teşkilâta sahiptir. Merkez Organları: Genel Kurul, Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Denetleme Kurulundan oluşur. Şube Organları: Şube Genel Kurulu, Şube Yönetim Kurulu ve Denetleme Kuruludur. Bu organların dışında, Genel Merkez ve Şubelerde duyulacak ihtiyaca göre devamlı veya geçici olarak başka kurullar ve komiteler de kurulabilir. Bunların görev, yetki ve sorumlulukları yönerge ile belirlenir.

MERKEZ GENEL KURUL

Madde 11:

A. Toplanma şekli, zamanı ve yeri:

Merkez Genel Kurulu, derneğin en yetkili karar organıdır. Derneğe kayıtlı ve dernek tüzüğüne göre genel kurul toplantısına katılma hakkı bulunan üye veya delegelerden oluşur. İki yılda bir Nisan ayında Yönetim Kurulunun çağrısıyla dernek merkezinin bulunduğu ilde olağan olarak toplanır.

Bunun dışında, Merkez Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde yahut genel kurul delegelerinin en az beşte birinin yazılı isteği üzerine dernek merkezinin bulunduğu ilde Yönetim Kurulunca olağanüstü toplanır ve toplantıya çağıranların belirlediği gündemi görüşür.

B. Çağrı usulü:

Merkez Yönetim Kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üye ve delegelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üye ve delegeler, en az onbeş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilân edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması suretiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk Toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz. Toplantı çoğunluk sağlanamaması dışında başka bir sebeple geri bırakılırsa, bu durum geri bırakılma sebepleri de belirtilmek suretiyle aynı çağrı usulüne uygun olarak delegelere duyurulur. İkinci toplantının, geri bırakılma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üye ve delegeler ikinci toplantıya, ilk toplantı çağrılma esaslarına uyularak yeniden çağrılır. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

C. Toplantı Usulü ve Oy Kullanma:

Genel kurula katılma hakkı bulunan delegelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Listeler kimlik kontrolü yapılarak adları karşısına imza ettirilir. Kimlik göstermeyen, listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayanlar toplantı salonuna alınmaz. Bu şahıslar ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir. Toplantı Başkan veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir. Açılışı müteakip, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerim divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur. Her üyenin bir oy hakkı olup, şahsen kullanmak zorundadır.

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karala bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Ancak, toplantıya katılan üyelerin en az onda birinin yazılı talebi ile gündeme madde ilave edilebilir. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan üyeleri tarafından imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

Genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulu ile diğer organlara seçilen asil ve yedek üyeleri muhtevi Genel Kurul Sonuç Bildirimi ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından mülki idare âmirliğine bildirilir:

Ç. Toplantı yeter sayısı ile karar alma usûl ve şekilleri:

Genel kurul, genel kurula katılma hakkı bulunan dernek üyelerinin salt çoğunluğu ile, derneğin feshine veya tüzük değişikliğine karar verebilmesi için ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

MERKEZ GENEL KURUL DELEGELERİ

Madde 12: Merkez Genel Kurul; Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Denetleme Kurulu, Merkez Hars Heyeti, Merkez Danışma Kurulu, Merkez Sanat – Edebiyat Kurulu Üyelerinin tamamından, Hanımlar Kurulu üyelerinden ve şubelerden gönderilen delegelerden oluşur; her şube, üye sayısı elliye kadar iki, yüze kadar üç, bundan sonraki her ikiyüzelli üye için bir delege göndererek Genel Kurula katılır. Ancak, bu suretle gönderilen delege sayısı bir şube için yediyi geçemez. Yeni kurulmuş ve henüz kongresini yapmamış olan şubeler, Merkez Yönetim Kurulunun onayı ile Şube Kurucu Yönetim Kurulunca seçilmiş bir delege tarafından temsil edilebilir.

MERKEZ GENEL KURULUN GÖREVLERİ

Madde 13: Merkez Genel Kurulun görevleri:

a. Merkez Yönetim ve Denetleme Kurullarının raporlarını görüşmek ve karara bağlamak,

b. Merkez Yönetim ve Denetim Kurullarını seçmek,

c. Dernek Tüzüğünü değiştirmek,

ç. Tahmini bütçeyi görüşmek, aynen veya değiştirerek kabul etmek,

d. Genel Kurul kararlarını uygulamak; dernek için gerekli gayrimenkullerin satın alınması, dernek gayrimenkullerinin kiraya verilmesi, kiralanması, hibe edilmesi, hibe edilen gayrimenkullerin kabulü, özel ve tüzel kişilerle üst kullanım hakkı (İntifa) tesisi ve bunlarla ilgili tescil işlemlerinin yapılması hususunda Merkez Yönetim Kurulu’na yetki vermek.

e. Yurt içinde ve yurt dışında şube açmak ve gerekli görülen hallerde kapamak; başka dernek ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve bunlara üye olmak için Merkez Yönetim Kuruluna yetki vermek,

f. Gerekli gördüğü takdirde kanunun belirttiği usul çerçevesinde Derneğin feshine karar vermek,

g. Mevzuat veya tüzükte belirtilen diğer görevleri yerine getirmek,

MERKEZ YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ VE GÖREVLERİ:

Madde 14: Merkez Yönetim Kurulu asil ve yedek üyeleri ayrı ayrı listelerle Genel Kurulun oyuna sunulur. Seçimde en çok oy alan asil ve yedek üye listelerindeki on birer kişi asil üye ve yedek üye olarak tespit edilmiş olur. Kurul, üye tam sayısının ekseriyeti ile toplanır ve iş bu tüzükte aksinin belirtilmediği hallerde kararlarını katılanları ekseriyetinin oyu ile alınır.

Kurulun görevleri şunlardır:

a) Seçilmesini takip eden ilk toplantısında, kendi üyeleri arasından, üye tam sayısının ekseriyetinin oyu ile, bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir genel sekreter, bir genel muhasip ve iki genel sekreter yardımcısı seçerek iş bölümü yapar, bu heyete başkanlık divanı denir.

b) Dernek, Tüzüğü çerçevesinde ihtiyaç duyulacak olan konularda temel ilkeleri belirler, Türk Ocakları Derneğinin politikasını tespit ve tayin eder. Gerekli görmesi hâlinde bunları, şubelere ve tüzükte belirlenmiş bulunan kurullara iletir. Şubeler ve kurullar iletilen bu esaslara uymak ve gereğini yerine getirmekle yükümlüdür.

c) Türk Ocakları Derneğini temsil eder ve borçlandırabilir. Kurul, bu yetkilerinin tamamını veya sınırlarını belirleyeceği bir kısmını Genel Başkana ya da kendi içinden atayacağı üyelere de kullandırabilir.

ç) İki yıl için görev yapmak üzere, Hars Heyeti, Danışma Kurulu, Hanımlar Kurulu, Sanat – Edebiyat Kurulu üyelerini seçer. Bunların görev, yetki ve sorumluluklarını belirler. Seçtiği bu üyeleri gerekli hallerde görevden alabilir ve yerlerine yeni atama yapabilir.

d) Yeni şube kuruluşlarında mevzuatın aradığı şartlara uygun en az üç kişiye yetki vererek Şube Kurucu Yönetim Kurulunu oluşturur ve ilgili mevzuata uyarak yurt içinde veya dışında Genel Kurul kararıyla açılmasına karar verilen şubelerle ilgili işlemleri yürütür. Şube kuruluşuyla ilgili verilen yetki alınabilir veya değiştirilebilir.

e) Genel Merkezin gelir ve gider hesaplarına ait işlemleri yapar ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Kurultaya sunar.

f) Merkez ve şubelerin çalışmalarını düzenleyecek yönetmelikler hazırlayıp, duyurur.

g) Çalıştırılacak maaşlı-ücretli elemanları tayin eder veya işten çıkarır; çalıştırılacak yahut görevlendirilecek kimselere verilecek ödenekleri, ücret, yolluk ve yevmiyeleri belirler.

ğ) Şubelerin çalışmalarını denetler. Bu görevi Merkez Yönetim Kurulu üyeleri arasından, şube sorumlusu olarak görevlendirilen müfettişler marifetiyle yürütür. Bu denetimlerde özellikle dernek üyeleriyle ilgili hususları tüzük esaslarına göre inceler.

h) Genel Merkez ile şubeler arasındaki iletişimi arttırır, kültürel münasebetleri ve maddi, manevi yardımlaşmaları düzenler.

ı) Şube yönetim kurulunun verdiği disiplin kararlarını inceler, gerekli görürse ilgilinin savunmasını da alarak kararını verir. İlgili son karar için Genel Kurul’a müracaat edebilir.

i) Merkez Yönetim Kurulu en az onbeş günde bir toplanır. Mazeretsiz olarak üstüste üç toplantıya veya yılda yedi toplantıya katılmayanın üyeliği ayrı bir karara gerek kalmadan düşer.

j) Merkez Hars Heyeti Başkanı, Denetleme Kurulu Başkanı, Danışma Kurulu Başkanı, Sanat – Edebiyat Kurulu ve Hanımlar Kurulu Başkanı veya görevlendirecekleri birer Kurul üyesi ile Merkez Yönetim Kurulunun toplantılarına gözlemci olarak katılabilirler ancak oy kullanamazlar; Merkez Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü toplantıları bu gözlemci üyeleri almadan da yapabilir.

BAŞKANLIK DİVANI

Madde 15: Merkez organlarının kararlarını bu kurul yerine getirir. Başkanın isteği üzerine toplanır. Başkan ve Başkanlık Divanı diğer üyelerinin görevden alınmaları ancak Merkez Yönetim Kurulu Üye tam sayısının dörtte üçünün oyu ile mümkündür.

GENEL BAŞKAN

Madde 16: Genel Başkan, merkez ve şubelere ait bütün organların başıdır. Derneği temsil etmek ve Dernek adına beyanda bulunmak yetkisi kendisine aittir;

Merkez Yönetim Kurulu toplantılarını idare eder, kararlarını Başkanlık Divanı ile birlikte yürütür, gerekli hallerde ilgili organları toplantıya çağırır.

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI

Madde 17: Genel Başkan Yardımcısı, Genel Başkanın bulunmadığı veya Genel Başkanın gerekli gördüğü hallerde başkanın tüm yetkilerini kullanır.

GENEL SEKRETER

Madde 18: Genel Sekreter, Merkez Yönetim Kurulu gündemini tespit eder, kararları zapt ve imza altına alır, uygulanmalarını takip eder; Türk Ocakları Genel Merkezi ile şubeler ve muhtelif çalışma gurupları arasında uyumu sağlar, faaliyetlerin düzenli olması için gerekli tedbirleri alır. Başkan veya başkan yardımcısının bulunamadığı hallerde Merkez Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık yapar. Genel Sekreter, görevlerini yardımcıları arasında paylaştırabilir.

MERKEZ BÜROSU

Madde 19: Genel Sekreter, merkez bürosu ve memurlarının idare yönünden birinci âmiridir; büronun kendisiyle ilgili çalışmalarını düzenler.

GENEL MUHASİP

Madde 20: Genel Muhasip, Derneğin hesaplarının usulüne uygun olarak tutulmasını temin eder. Bu görevin ifasında merkez büro personeli genel muhasip tarafından görevlendirilir. Bu hizmetten dolayı bütün personel genel muhasibe karşı sorumludur. Gelir ve gider akışlarını Merkez Yönetim Kurulu kararları çerçevesinde takip eder; Merkez Yönetim Kurulunun uygun göreceği ikinci bir üye ile birlikte harcama evrakını imza eder. Kullanılacak avansların zamanında kapatılmasını ve kanunun belirlediğinden fazla kasa mevcudu tutulmamasını temin eder. Şubelerin mâli konulardaki problemlerinin çözümüne yardımcı olur.

MERKEZ HARS HEYETİ

Madde 21: Merkez Hars Heyeti, isimleri Merkez Yönetim Kurulunca belirlenen üyelerden oluşur. Üye sayısı yirmibeşi geçemez.

Hars Heyetine üye olabilmek için millî kültür ve ülkü alanında şahsiyeti, yayınları ve diğer faaliyetleriyle ile tanınmış olmak şarttır.

Hars Heyeti, bir Başkan, bir Başkan vekili ve bir raportör seçerek çalışmalarını düzenler, karar ve tekliflerini Merkez Yönetim Kuruluna veya gerekirse Yüce Divan’a götürür; Hars Heyeti, kendi Başkanı ve Genel Başkan’ın göstereceği lüzum üzerine toplanır; kararlarını toplantıda bulunanların ekseriyeti ile alır..Lüzumu halinde Yüce Divan’a katılacak üyelerini seçer.

Hars Heyeti, Türk Ocakları Derneğinin ilim, fikir ve ülkü kaynağı olup, şubelerin çalışmalarına ve yayınlara rehberlik eder; kararları tavsiye niteliğinde olup, Merkez Yönetim Kurulu vasıtasıyla yürütür.

YÜCE DİVAN

Madde 22: Yüce Divan, Merkez Yönetim Kurulu ile eşit sayıdaki Hars Heyeti üyesinden oluşur. Genel Merkez ve Şube Yöneticileri ile üyelerin disiplin suçlarına bakar. Yüce Divanın başkanı Türk Ocakları Derneği Genel Başkanı’dır ve onun talebi üzerine toplanır.

MERKEZ DENETLEME KURULUNUN SEÇİMİ VE GÖREVLERİ

Madde 23: Genel Kurul tarafından seçilen Merkez Denetleme Kurulu üç asıl, üç yedek üyeden oluşur. Genel Kurulda asil ve yedek üyeler ayrı listelerle oya sunulur. Kurul kendi arasında bir başkan ve bir raportör seçer. Derneğin tüzükte gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için yapılması plânlanan çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterilip gösterilmediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığın, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usûllere göre 3 aylık aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığı’na verir. Dönem sonunda hazırlanacak rapor doğrudan Genel Kurul Başkanlığı’na sunulur.

Denetleme kurulu çalışma usûlünü kendisi tespit eder. Denetleme Kurulu başkan ve üyelerden biri, davet üzerine yönetim kurulu toplantılarına katılarak görüş bildirir veya teklifte bulunabilir. Denetlenme Kurulu üyelerinin talebi halinde, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur. Denetleme Kurulu, mevzuatta yapılması belirtilen diğer konulardaki görevleri de yapar, yetkileri kullanır.

DANIŞMA KURULU

Madde 24: Danışma Kurulu, Türk Milliyetçiliği fikrine, kültür ve düşünce hayatına hizmet eden şahıslardan teşekkül eder. Onbeş kişiden oluşan Danışma Kurulu üyeleri, Merkez Yönetim Kurulu tarafından, iki yıl için seçilir. Gerekirse bu sayı 25’e kadar arttırılabilir. Danışma Kurulu ayda bir defa toplanır. İlk toplantısında aralarından bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir raportör seçer. Türk Ocakları Genel Başkanı her zaman gündemini belirleyerek kurulu toplantıya çağırabilir. Danışma Kurulu, Türk Ocakları Derneğinin çalışmalarının daha verimli ve etkili yapılabilmesi hususunda görüş, düşünce ve tespitlerini Merkez Yönetim Kurulunun dikkatine sunar.

SANAT – EDEBİYAT KURULU

Madde 25: Sanat – Edebiyat Kurulu bu alanda temayüz eden eserleriyle sanat ve edebiyatımıza katkı sağlayan isimler arasından iki yıl için seçilir. En fazla on beş kişiden oluşan kurul ilk toplantısında aralarında bir başkan, bir başkan yardımcısı ve raportör seçer. Sanat – Edebiyat Kurulu, ayda bir defa toplanır. Sanat – Edebiyat Kurulu bu alanda etkili çalışmaların yapılabilmesi için görüş, düşünce ve tekliflerini Merkez Yönetim Kuruluna sunar.

HANIMLAR KURULU

Madde 26: Hanımlar Kurulu, işbu tüzüğün ondört /ç maddesi gereğince iki yıllığına seçilen onbir hanımdan oluşur, aralarından iki yıl görev yapmak üzere bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir raportör seçerler. Hanımlar Kurulu, Merkez Yönetim Kurulunun belirlediği alanlarda hizmet verir. Görüş, düşünce ve tekliflerini karara bağlanmak üzere Merkez Yönetim Kuruluna sunar.

Madde 27: Hars Heyeti, Danışma Kurulu, Hanımlar Kurulu, Sanat ve Edebiyat Kurulu üyelerinin istifası veya herhangi bir şekilde boşalması halinde yenisi, Merkez Yönetim Kurulunca seçilir.

YEREL TEŞKİLAT

Madde 28: Derneğin yerel teşkilatını illerde, ilçelerde, beldelerde veya yurt dışında kurulan Dernek şubeleri teşkil eder

ŞUBE GENEL KURULU

Madde 29: Şube Olağan Genel Kurulu iki yılda bir ve Merkez Genel Kuruldan en az iki ay önce olağan veya Şube Yönetim veya Denetleme Kurulunu gerekli gördüğü hallerde veya şube üyelerinin beşte birinin yazılı başvurusu üzerine olağanüstü toplanır. İlân edilen gün çoğunluk olamazsa, ikinci toplantı çalışanların iştiraki ile yapılır. Başkanın açışından sonra kurulan Divan, müzakereleri idare eder.

Şube Genel Kurulu toplantıları hakkında işbu tüzükte belirtilmemiş olan hususlar hakkında Dernekler Kanunun ve Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır.

ŞUBE YÖNETİM KURULU, DENETLEME KURULU ve MERKEZ GENEL KURUL DELEGELERİNİN SEÇİMİ

Madde 30: Genel Kurulda Yönetim ve denetim kurullarının yedek üyeleri ile Merkez genel kurul delegeleri ayrı ayrı listelerde genel kurulun oylarına sunulur. En çok oy alan listelerdeki yedişer kişi Şube Yönetim Kurulu asil ve yedek üyeliğine, ile üçer kişi denetleme kurulunun asil ve yedek üyeliğine; seçilir. Tüzüğün 12. maddesine göre sayısı belirlenen Merkez Genel Kurulu delegelerini seçer.

ŞUBE YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ:

Madde 31: Şube Yönetim Kurulu, üye tam sayısının ekseriyeti ile toplanır ve işbu tüzükte aksinin belirtilmediği hallerde kararlarını toplantıya katılanların ekseriyetinin oyu ile alır.

Kurulun görevleri şunlardır:

a. Üye tam sayısının ekseriyeti ile bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter, bir muhasip seçmek suretiyle iş bölümü yapar. Seçilen bu üyeler görevden ancak kurulun üye tam sayısının dörtte üçünün oyu ile alınabilir.

b. Şubeyi Yönetim Kurulu borçlandırabilir. Kurul, bu yetkilerinin tamamını veya sınırlarını belirleyeceği bir kısmını Başkana veya kendi içinden atayacağı üyelere de kullandırabilir. Şube Başkanı, yönetim kurulu kararlarını icra ve derneği temsil eder.

Başkan Yardımcısı, başkan olmadığı zamanlarda onun görevini yapar, başkana yardımcı olur. Sekreter, dernek işlemlerini idare ve kararlarını zapt eder. Muhasip mâli işleri yürütür. Şubeler, Merkez Yönetim Kurulunun belirlediği esas ve ilkelerle bağdaşmayan çalışmalar üretemez ve işlemlerde bulunamaz.

c. Dört ve dokuzuncu maddeler çerçevesinde üyelikten çıkarma işlemleri Yönetim Kurulundan en az beş üyenin kabul oyuna bağlıdır.

ç. Şube Yönetim Kurulu, en az onbeş günde bir toplanır; arka arkaya üç veya yılda yedi toplantıya mazeretsiz katılmayan üye vazifesinden ayrılmış sayılır, yerine yedek üye çağrılır.

d. Şube Yönetim Kurulu, ihtiyaç duyduğu hallerde münasip gördüğü kimselerden bir mahalli Hars Heyeti ve çeşitli konularda Çalışma Grupları oluşturabilir. İhtiyaç duyduğu elemanlarla iş sözleşmeleri veya istisna akitleri yapabilir.

e. Yeni kurulan şubelerin Kurucu Yönetim Kurulları altı ay içinde kongre yapmak zorundadırlar. Genel Kurulu bu süre içerisinde yapmayan şubeler fesih olur.

ŞUBE DENETLEME KURULU

Madde 32: Şube Denetleme Kurulu, Genel Kurul tarafından seçilen 3 asıl, 3 yedek üyeden oluşur. Tüzükte belirtilen tarzda denetim görevini yerine getirir.

DERNEĞİN GELİRLERİ VE BORÇLANMADA USÛL

Madde 33: Derneğin gelirleri şunlardır:

a. Üye aidatları,

b. Derneğe ait taşınır ve taşınmaz mallarla işletmelerin gelirleri,

c. Dernek yayınlarından sağlanan gelirler,

ç. Temsil, reklâm ve kira gelirleri,

d. Hazine ve kamu kuruluşlarınca yapılacak yardımlar,

e. Bağışlar,

f. Diğer gelirler.

YASAL DEFTERLER

Madde 34: Dernek, aşağıda yazılı defterleri tutar:

a. Üye Kayıt Defteri,

b. Karar Defteri,

c. Evrak Kayıt Defteri,

ç. İşletme Hesabı Defteri,

d. Demirbaş Defteri.

e. Alındı Belgesi Kayıt Defteri

GÖREV YASAĞI

Madde 35: Türk Ocakları Derneğinin Merkez Yönetim ve Denetim Kurullarında görevli kimseler, aynı zamanda şube yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar. Bu kurullara seçildikleri takdirde bunlardan birini tercihe ve bu durumu Merkez Yönetim Kuruluna bildirmeye mecburdurlar; Aksi takdirde karar Merkez Yönetim Kuruluna aittir.

YASAKLAR

Madde 36: Birinci ve ikinci derecede akraba olanlar aynı yönetim kurullarında görev alamazlar. Seçilmeleri durumunda bu kimselerin tercihlerine başvurulur, tercih yapılmaz ise, en çok oy alan seçilmiş sayılır, diğerinin üyeliği düşer. Kurullarda görevli olanlar kendileri ya da ikinci dereceye kadar olan akrabaları ile ilgili konuların görüşülmesine veya oylamasına katılamazlar.

Türk Ocakları Derneği’ne üye olmayan Türk Ocakları çalışanları seçimlerde oy kullanamazlar,

KURULUŞ GÜNÜ

Madde 37: Türk Ocakları Derneğinin kuruluş günü olan 25 Mart’ta tüm Dernek birimleri uygun şekilde bir kutlama töreni yaparlar.

TÜZÜKDE YER ALMAYAN KONULAR

Madde 38: Bu tüzükte düzenlenmemiş olan hususlarda Medeni Kanun, Dernekler Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri ile Dernek töresi ve ülküsüne hâkim prensipler geçerlidir.

KAPANMA HALİNDE MALLARIN DEVRİ

Madde 39: Türk Ocakları Derneği, Türk’ün ocağı olup sonsuza kadar yaşayacaktır. Bununla beraber öngörülmesi imkânsız bir sebeple kapanma tehlikesi baş gösterirse, Genel Başkan veya vekili derhal Olağanüstü Genel Kurulu toplayıp konuyu değerlendirecek ve devamı imkânsız olursa mallarını öncelikle Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfına veya gayesine uygun millî bir kuruma devredecektir.

KURUCULAR

Madde 40: Türk Ocakları Derneği, 1912’de kurulan Türk Ocaklarının devamı olarak aşağıda isimleri yazılı T.C. vatandaşları tarafından 1949’da yeniden canlandırılmıştır.

Hamdullah Suphi Tanrıöver (İstanbul Mebusu, Millî Eğitim Bakanı)
Hasan Ferit Cansever (Doktor)
Burhanettin Develioğlu (Tüccar)
Fethi Erden (Doktor)
Ragıp Nurettin Ege (Eğitimci)
Tevfik Noyan (Yönetici)
Cevat Mustafa Emecan (Yönetici)
Cemil Behçet (Tüccar)