Akademik Seminer : Kıbrıs Dersi 3
Türk Ocakları Derneği Bursa şubesi gençlik kollarının düzenlemiş olduğu akademik seminer programının 23.02.2017 tarihindeki konuşmacısı Türk Ocakları Bursa şubesi başkanı Prof. Dr Selçuk Kırlı, Kıbrıs meselesi konusunun üçüncü oturumunu gerçekleştirdi. Derse önceki iki oturumu öğrencilere hatırlatarak başlayan Kırlı, devamında Osmanlı’nın neden adada ilelebet payidar kalamadığını ve adanın sömürge devletleri için neden önemli olduğunu anlattı. Sözlerine Rumların tarihinden bu yana sömürge devletleriyle sürekli çatışma halinde olduğunu, Yunanistan’a bağlanma düşüncelerinden hiç vazgeçmediklerini ve bu yüzden üzerlerine oturtulmaya çalışılan yeni kalıpları kabul etmediklerini anlatarak devam etti. Bir ülkeye katılma anlamına gelen Enosis fikrine yönelik adada gerçekleştirilen ilk hareketlere değindi. Kıbrıs Rumlarının Enosis amacını gerçekleştirmeyi hızlandırmak için kurdukları silahlı örgüt EOKA ve buna karşılık Kıbrıs Türklerinin EOKA ile mücadele etmek amacıyla kurdukları Türk Mukavemet Teşkilatı hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasındaki en önemli özelliğinin iki eşit etnik cumhuriyeti olmasına vurgu yapan Kırlı, Türkiye Yunanistan ve İngiltere garantörlüğünde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti için imzalanan antlaşmalar hakkında ” Bu antlaşmalar birlikte huzur içinde yaşamak için değil, yan yana yaşamak ve iki milletin birbirine tahammül edebilmeleri için yapılmıştır. Adaya garantörler tarafından yapılan yardımlar bile sadece kendi soydaşlarına yapılıyorsa ortada bir kutuplaşma söz konusudur” dedi.
Son olarak sözü yakın tarihteki müzakerelere getiren Kırlı, “Rumlar Türklerin hiçbir yerinde olmadığı ve tamamen Yunanistan’a bağlı bir Kıbrıs istiyorlar fakat buna izin verecek bir dünya yönetimi yok. Bu yüzden hayır diyorlar ve kapıyı çarpıp çıkıyorlar. İngiltere de adadaki üsleri yerinde durdukça bu anlaşmazlığa dahil olmayacak çünkü onlar için önemli olan adadaki yaşam değil, adanın Süveyş Kanalı ve Suriye’ye olan stratejik konumu” diyerek dersi sonlandırdı.
İdil Su KESKEN
Uludağ Ünv. İktisat Öğrencisi
[Best_Wordpress_Gallery id=”26″ gal_title=”66.02.2017_AkademikSeminer_KibrisDersi3″]