“YUNUS EMRE’DE SOSYAL HAYAT” YAYINLANDI!

Yunus Emre’de Sosyal Hayat sevgili arkadaşım Dr. Behçet Dede’nin titiz bir çalışmasıdır. Onu geçen yıl hiç beklemediğimiz bir anda ve aniden gelişen bir hastalık sonucu yitirmiştik. Hemen Behçet Dede’yi tanıyan herkes gibi ben de yüce Tanrı’nın onu bağışlayacağına yürekten inanıyorum. Zaten inancımızın temeli çalışkanlık, dürüstlük, dedikodusuzluk ve iyi niyetlilik değil mi?

Behçet Bey Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi bölümünde birlikte çalışırken Yunus Emre üzerine doktora çalışması da yapmıştı. Bu incelem de ise şairin eserlerine yansıyan toplumsal hayatı inceliyor. Neredeyse öğretmenlik ve akademisyenlik hayatının tamamında öğrenci yetiştirmiş olan değerli arkadaşım, sakince ve sessizce çalışmış ama titiz incelemelere de imza atmıştır.

Aslına bakılırsa, Yunus Emre’nin neredeyse sekiz yüzyıldan beri şiirleriyle aramızda yaşıyor olmasının tılsımını da bizzat kendisinde aramak gerekir. O, Türk kültürünün ve düşüncesinin, Türk diline ve dil estetiğine yansımış hazzı gibidir. Ne mutlu Yunus Emre’yi tanıyanlara, tanıtanlara ve özellikle de bu yolda yürüyerek gerçek kültürümüzün estetiğini yakalayanlara.

Zaten “Türk Ocağı”nın temel amacı da günlük siyasal çekişmelerden uzakta kalarak Türk kültürüne hizmet etmektir. Bu yönde olmak üzere Bursa Şubesi de, 2000’li yılların başında yeniden açıldığı günden bu yana yüce Türk kültürüne hizmeti “yurtseverlik sorumluluğu” anlayışıyla yürütmektedir. Bu anlayışın sessiz tanıkları sayıları yirmiyi çoktan aşmış olan bilimsel ve kültürel kitap yayınıdır. Bütün bu olumlu gelişmeler için, uzunca bir süredir Şube Başkanlığı görevini özveri ile sürdüren ve kurduğu ekiple birlikte olağanüstü çalışmalara imza atan şube başkanımız Prof. Dr. Selçuk Kırlı’ya her Türk Ocaklı’nın gönül borcu beslediğini ve içtenlikle teşekkür ettiğini yakından biliyorum. Ben onları burada dile getirme görevini yerine getirmiş olayım. Sağolsun, varolsun.

Prof. Dr. Mustafa CEMİLOĞLU
Bursa Türk Ocağı Hars Heyeti Başkanı