Bursa Türk Ocağı’ndan Anlamlı Bir Hizmet Daha
Ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği etkinliklerle, özellikle Türk gençliğini aydınlarla bir araya getiren Bursa Türk Ocağı, Türk insanının aydınlanması için yaktığı meşalelere bir yenisini daha ekledi. Bursa Türk Ocağı’nın, başkan Prof. Dr. Selçuk Kırlı öncülüğünde 1100 adet kitap bağışında bulunduğu, Bursa Uludağ Üniversitesi Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) Bursa Türk Ocağı Kütüphanesinin açılışı Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un da katıldığı etkinlikle açıldı. Bursa Mehter Takımının marşları eşliğinde Bursa Türk Ocağı’nın etli pilav ikramıyla renklenen etkinlikte ayrıca, Bursa Türk Ocağı ve Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından TÜDAM’ın bahçesine kurulan Türk Otağı’nın da açılışı gerçekleştirildi.
Göreve başladıklarında kendilerini ilk ziyaret edenlerden birisinin Bursa Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı olduğunu belirten TÜDAM Müdürü Doç. Dr. Erdem Özdemir, o ziyarette Prof. Kırlı’nın kendisine, “Burada, Türkoloji sahasında çalışan ve Türk Dünyasından gelen öğrencilerin kendi özel çalışmalarını yapabileceği bir kütüphane oluşturalım” dediğini hatırlatarak, “Türk Dünyasını burada böyle bir temsilin yakışacağını düşündük ve burada böyle bir okuma salonunun çalışmalarına başladık. İkinci olarak ise; en başından beri buraya bir otağ kurmak istiyorduk. Onu da yine Selçuk hocamla değerlendirdik. Bursa Türk Ocağının ve Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliğinin katkılarıyla burada bize bir otağ sağladılar. Yaklaşık 50 kişilik hacmi olan otağımızda önümüzdeki zamanlarda Türk Dünyası ve Türkoloji ile ilgili sunular, konserler ve dinletiler yapmayı planlıyoruz. Ben her iki kuruma da bu katkılarından dolayı ve özellikle otağımızın inşasındaki teknik desteklerinden dolayı Cevdet Yüce’ye çok teşekkür ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da korona sonrası yeni normal dönemin ilk sosyal faaliyeti olarak kütüphane açılışını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “TÜDAM esas bir kültür merkezi. Türk Dünyasından gelen gençlerimize tarihimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi anlatmak, yaşatmak üzere oluşturduğumuz bir kültür merkezi. Bu kültür merkezinde de bir kütüphaneye ihtiyaç vardı. Sağ olsun Selçuk Kırlı hocamız öncülüğünde Bursa Türk Ocağı böyle bir kütüphanenin oluşmasına destek verdiler. Bunun başlangıç olduğunu ve kitap bağışının devam edeceğini söylediler. Selçuk hoca Türkçeyi çok iyi konuşan, yazan, çizen hocalarımızdan birisidir. Bir sosyal bilimci gibi Türkçenin derinliklerine vukufiyetini bildiğimiz bir hocamızdır. Böyle bir kütüphanenin TÜDAM’a ve Türk Dünyasından üniversitemize teşrif etmiş bulunan gençlerimizin yetişmesine katkıda bulunacağı için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bir Yörük olarak söylüyorum; Türk Dünyası denince, Yörük denince otağsız olmaz. O konuda da hem Türk Ocağına hem de Yörük Türkmen Birliğine şükranlarımı arz ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Selçuk Kırlı da; bağışlanan kitapların Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Halk Edebiyatı, Türk dili, Türk tarihi, sosyoloji, psikoloji, birçok yazarın roman, şiir ve hikâyelerini oluşturan setler ve Türk dünyası alanına ait olduğunu ifade etti. Üniversitenin Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri başta olmak üzere tüm öğrencilerin bu yayınlardan yararlanması gerektiğini vurgulayan Kırlı özellikle üniversitenin Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin, yapacağı araştırmalarda nitelikli kaynak ihtiyacını karşılayacak ciddi yayınların var olduğunu ve TÜDAM’ın bu amaç doğrultusunda etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade etti. Kırlı son olarak, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Türk Dili, Türk Tarihi ve Türk Kültürü konulu akademik ve sosyal çalışmalara Bursa Türk Ocağı olarak her zaman maddi ve manevi destek vermeye devam edeceklerini söyledi.