Prof. Dr. Turan Yazgan Uludağ Üniversitesi’nde Anıldı

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı (TDAV) , Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Araştırma Merkezi (TÜDAM) ve Türk Ocakları Bursa Şubesinin ortaklığında düzenlenen Prof. Dr. Turan Yazgan’ı Anma Programı, 12 Aralık Perşembe günü Bursa Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezinde gerçekleşti. 

TÜDAM müdürü Doç. Dr. Erdem Özdemir açış konuşmasındaProf. Dr. Turan Yazgan’ın Türk Dünyasına hizmet silsilesinin son halkası olduğunu vurguladı. Türk Dünyasının birçok yerinde anılan Prof. Dr. Turan Yazgan’ı, Bursa’da da anmanın gururunu yaşadığını dile getirdi. Türk Ocakları Bursa Şubesine ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na teşekkür etti.  

Ardından sözü alan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Türk Dünyasında önemli faaliyetleri olan Prof. Dr. Turan Yazgan’ı anmanın ve tanıtmanın ahde vefa olduğunu söyledi. Prof. Dr. Turan Yazgan’ı anma programına katkıda bulunan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na (TDAV) , Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi’ne ve TÜDAM’a teşekkür etti.

Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Turan Yazgan’ın hayatını konu alan “Türk Dünyasına Adanmış Bir Ömür“ belgeseli izlendi. 

Daha sonra şube başkanımız Prof. Dr. Selçuk Kırlı moderatörlüğünde, Prof. Dr. Mehmet Yüce, Prof. Dr. Yusuf Alper ve Közhan Yazgan’ın panelist olarak katıldığı panel gerçekleşti.

Oturuma başlamadan önce Prof. Dr. Selçuk Kırlı “Dilde birlik için alfabede birlik gerekir. Turan hocamız bu birliğin yılmaz savunucusuydu. Allah bu millete nice Turan Yazganlar nasip etsin.“ diyerek paneli başlattı.

Oturumun ilk konuşmacısı Közhan Yazgan, babasına olanözlemini belirtti. Prof. Dr. Turan Yazgan’ın Türk tarihine hakim, Türk dilini yalın ve açık şekilde kullanan ve inandığı değerleruğruna her şeyi göze alabilen bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Turan Yazgan’ın, Türk Dünyasında her zaman bir kutup yıldızı gibi parlayacağını söyledi. Konuşmanın sonunda programa destek veren tüm kişilere ve kurumlara teşekkürlerini sundu. 

Oturumun devamında Prof. Dr. Selçuk Kırlı “Daha geniş çevrede ve daha geniş katılımcılarla ileri ki zamanlarda Turan hocamızı anmaya devam edeceğiz.” dedi.

Oturumda ikinci konuşmayı Prof. Dr. Mehmet Yüce yaptı. Yüce “Turan Yazgan, Uludağ Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev almış ve üniversite ile mesaisi oldukça fazla olmuştur. O yüzden Bursa onun için önemliydi. Turan Yazgan zamanımızınDede Korkut’uydu, Türk dünyasının cisimleşmiş haliydi. Ayrıca Türk Dünyası kavramını ilk kez kullanan kişidir. Bu yüzden emperyalistler tarafından ırkçılık yaptığı suçlaması ile karşı karşıya kalmıştır. En büyük ideali ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ idealidir. Türk dünyasındaki gençlerin birbirlerini kucaklamasını ve birlik olmasını istemiştir. Akademik anlamda hocamızdan bahsedersek, dergilerin basımında ve editörlüğünde bizzat kendisi ilgilenirdi. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’da medeniyet, ilim, kültür yeridir. Türk’e yön gösterecek bir vakıftır.” dedi.  

Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin konuşmasının ardından sözü son olarak oturumun üçüncü konuşmacısı Prof. Dr. Yusuf Alper aldı. Alper “Turan Yazgan iyi bir politikacı, iktisatçı, matematikçi ve istatistikçiydi. Araba ve tesisat tamiri bile yapardı. Türkiye Sosyal Güvenliği Turan Yazgan’dan öğrenmiştir. Ayrıca ‘ Fikri hür, vicdanı hür ve birine bağlanmadan çalışabileceğim tek yer Üniversitedir. Bir daha dünyaya gelsem yine akademisyen olurdum.’ derdi. Aziz hatırasına, minnet ve hürmetle… ” dedi. 

Son olarak Prof. Dr. Selçuk Kırlı, Prof. Dr. Turan Yazgan’ın açtığı yolda bilimsel düşünceyle devam etmenin gerekliliğini vurgulayıp oturumu sonlandırdı. 

Program, sanatçı Bünyamin Aksungur’un verdiği konserinardından fotoğraf çekimi ile sona erdi.