Bursa’da Türkçülük Bayramı Coşkusu

Bursa Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı:
-“ 3 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek parti iktidarına karşı yapılmış ilk muhalif gençlik hareketidir.
Ali Eşref Uzundere;Araştırmacı / Yazar
3 Mayıs Türkçüler “Beraat Günü” Bayramı, düzenlenen özel konserle coşkuyla kutlandı. Konserin açış konuşmasını yapan Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı: 3 Mayıs, Türkiye cumhuriyeti tarihinde tek parti iktidarına karşı yapılmış ilk muhalif gençlik hareketidir” dedi.
Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi’nin, Dede Efendi Salonu’nda, “3 Mayıs Türkçüler Günü” kutlama etkinlikleri kapsamında; Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Uludağ Üniversitesi, bünyesinde kurulan kısa adı “ULUKÖK” olan Türk dünyası Müzik Topluluğu ile birlikte düzenlediği “ özel konser” büyük ilgi gördü.
Katılımcıların tıklım tıklım doldurduğu Dede Efendi salonundaki Özel konserin açış konuşmasını yapan Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, Türkçülük Günü/Bayramının, “Irkçılık-Turancılık Davası”nın gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız – Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan “Ankara Nümayişi“ni anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar, Reha Oğuz Türkkan ve Alpaslan Türkeş, başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlandığını hatırlattı.

O günlerde gerçekten Türk olmakla öğünen ve Türkçülüğü bir ideoloji olarak savunan Hüseyin Nihal Atsız atanın önderliği ve fikirdaşlığındaki atalarımızın; “Türkçülüklerini ifade ettikleri” gerekçesiyle, kendisini milliyetçi olduğunu iddia eden tek parti iktidarı tarafından tabutluklarda işkence görmeye kadar galiz muamelelerine maruz kaldıklarını beliren Prof. Dr. Kırlı; şöyle konuştu:
“Peki, maruz kaldılar da ne oldu? Fikirlerinden vazgeçtiler mi? Geçmediler.. İleri attıkları adımlardan geri durdular mı? Durmadılar.. Peki, bu milletin insanı onların yanında durdu mu? Durdu. O dönemin tek parti iktidarı ve müstebit idaresine rağmen, sokaklar kendi milliyetlerine sahip çıkan gençlerle doldu. O gençler Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kendi kendine oluşan, hiçbir organizasyona tabi olmadan, hiçbir örgüt tarafından yönlendirilmeden bir araya gelen insanlar olarak, Adsız atanın yanında durdular ve mahkemesi sonunda karşıladılar. Sokaklarda direndiler ve söylemek istediklerini de söylediler. Bu gerçekten de Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek parti iktidarına karşı yapılmış ilk muhalif gençlik hareketidir. Biz bu gün bunun yıl dönümünü kutlamak üzere buradayız. Daha nice yıllar kutlayacağız ve her yıl dönümünü kutladığımızda inşallah dünya Türklüğünün yaşadığı coğrafyada daha fazla sesimiz duyularak ve göğsümüz kabararak kutlayacağız.”
Konuşmasında “ Onlar geriye adım atmadılar. Onlardan sonra gelenler de geriye adım atmadılar. Bu gün yine bizler geriye adım atmayacağız” diyen ve Hüseyin Nihal Adsız Hocanın kahramanlığı ; “İleriye atılıp bir daha dönmemektir” şeklinde özetleyerek tanımladığını ifade eden Türk Ocağı Derneği Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, “ İleriye atılmak çok çor olmayabilir. İnsan bazen çok sinirlendiği zamanda ileriye atılır. İnsan bazen gaza geldiğinde de ileriye atılır. Ama karşısındaki duvara çarptığında geri dönüyor mu dönmüyor mu? Yoksa o duvar kendinden daha sert olsa yıkılmaz olsa bile o duvara çarpmaya devam ediyor mu, etmiyor mu? Asıl önemli olan budur. İşte bu gün andığımız insanlar, o duvarlara kendi vücutlarını çarpa o duvarları darmadağın etmeyi başarmış olan insanlardır. Allah hepimize bu gücü bu kahramanlığı nasip etsin” diye konuştu.
Sunuculuğunu Koro ses sanatçısı Songül Özlev’in yaptığı gecede, iki bölüm halinde hazırlanan Özel Konserin birinci bölümünde; Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Şef Hakan Özlev yönetiminde “Uşak ve Muhayyer-Kürdi” makamlarında beraber ve solo şarkılar seslendirdiler.
Ara verilmeden gerçekleştirilen Özel Konserin ikinci bölümüne geçilmeden, Türk Ocağı Bursa Şubesinin faaliyetlerine maddi ve manevi katkıda bulunan çeşitli meslek guruplarından kişilere ödül töreni gerçekleştirildi.
Mete Tetik, Fuat Bursalı, M. Fikri Ünal, Muzaffer Aksu, Ahmet Yaşar, Ali Arslanoba, Mustafa Yılmaz, İsmail Kartal, İrfan Ay, Prof. Dr. Ali Bahadır, Prof. Dr. Nurettin Acır, Prof. Dr. Yusuf Alper, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Ahmet Özenalp, Üzeyir Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Minare Aliyeva Çınar, Prof. Dr. Mustafa Cemiloğlu, Suzan Çataloluk, Doç. Dr. Kelime Erdal, Prof. Dr. Mehmet Yüce, Öğr. Gör. Dr. Halit Eken, Ülker Metin Eskin, Şükrü Gökçek, Dr. Behçet Dede, Ali Eşref Uzundere, Kürşat Genç, Bünyan Bulut, Doç. Dr. Erdem Özdemir, Şükrü Hakan Özlev, Ercüment Kartal, Serkan Akçelik, İnş. Müh. Ozan Olgun, Ahmet Fırat Ekiz, Göktuğ Akbaş, Burak Küçük, Serpil Şahin, Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, Prof. Dr. Özcan Atahan ve Prof. Dr. Ramazan Doğan’a üzerinde “Türkün ocağında yaşatılan milli refleksimize kol kanat oluşturmanızdan dolayı size müteşekkiriz” yazılı onurlulukları, Türk Ocağı Yönetimi Başkan ve üyeleri tarafından takdim edildi.
Uludağ Üniversitesi’nde yapılacak bir söyleşiye katılmak üzere gelen televizyon ve radyo Programcısı yazar şair Zakire Allahverdiyeva, Türk Ocağı Bursa Şube Başkanı Prof. Selçuk Kırlı’ya Bakü’nün simgesi bir tablo hediye etmesinden sonra konserin ikinci bölümüne geçildi.
Uludağ Üniversitesi Konservatuarı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Erdem Özdemir’in Sanat Yönetmenliğini yaptığı ve 2019’da kurulan kısa adı “ULUKÖK” olan Türk Dünyası Müzikleri Topluluğu, Türk boylarının müziklerinde kullanılan “Dombıra, Özbek Revabı, Kaşgar Revabı, Uygur-Özbek-Türkmen Dutarı, Bağlama, Cura Levta, Kaval Azerbaycan Kabak kemane ve Tar gibi müzik çalgı aletleri eşliğinde Türk dünyası müziklerinden örnekler sundular.
3 Mayıs Türkçüler bayramı Özel konseri sonunda her iki topluluk birlikte güftesi Ahmet Cevat Ahuntzade’ye bestesi Üzeyir Hacıbeyliye ait olan “Çırpınırdı Karadeniz” Güftesi Halil Soyuer’e , Bestesi Yıldırım Gürses’e ait olan “İzmir benim Van Benim,şeref benim şan benim” adlı eserleri seslendirdiler.