Akademik Seminer : Kıbrıs Dersi
Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı 22 Aralık 2016 tarihinde Türk Ocakları Bursa Şubesi Gençlik Kolları için düzenlenen akademik programın dördüncü haftasında Kıbrıs Meselsi hakkında ilk dersini gerçekleştirdi.
Hocamız derste Kıbrıs meselesinin dış politikadaki önemini vurgulayarak başladı. Kıbrıs’taki nüfus konusunda çalışmalarla devam etti. K.K.T.C.’nin ve Avrupalı kuruluşların nüfus hakkındaki çalışmalarından alıntılar yaparak bilgilendirdi. Daha sonra Kıbrıs’ın coğrafi konumu hakkındaki görsellerle Kıbrıs’ın aslında ne kadar bize yakın olduğunu ve iç içe olduğumuzu vurguladı.
Kıbrıs’ta ne zamandan beri insanların yaşamaya ve oraya göç etmeye başladığı hakkında konuşmalarla konferansa devam etti. Kıbrıs’da ki Hitit, Asur, Mısır, Pers, Roma gibi devletlerin ve imparatorlukların egemen olduğu zamanları kronolojik bir biçimde işledi. M.Ö. 7000’e kadar giderek Kıbrıs’da yaşayan toplumlar hakkında bizi bilgilendirdi. Helen kültürünün ne zaman yerleşmeye başladığını ve kaybolmadan uzun yıllar devam etmesini sebeplerini açıklayarak anlattı. Ortodoks ahalinin hakimiyetinin belli dönem olduğu ve Ortodoksların hakimiyet kaybına uğradığı dönemde Osmanlıdan yardım istediğini ve Osmanlının kendi çıkarları doğrultusunda Kıbrıs’ta egemenlik kurduğunu vurguladı. Osmanlı –Kıbrıs meselesini güncel konularla özellikle şu an yaşadığımız Türkiye- Suriye meselesiyle ilişkilendirerek Osmanlı devlet sistemini övdü. Osmanlı’nın küçük bir toprak parçası olan Kıbrıs’a girerken bile sınır komşuları olan Avusturya Macaristan İmparatorluğu ve Çarlık Rusya ile yaptığı ateşkes anlaşmalarını vurguladı.
Hocamız burada sözlerini sonlandırırken meselenin devamını 2. ve 3. programda anlatacağını söyledi. Kıbrıs meselesinin hafife alınmaması gereken bir mesele olduğunu vurgulayarak dersini bitirdi.
Haber:
Süleyman YANAR
UÜ Tıp Fak. Öğrencisi
[Best_Wordpress_Gallery id=”22″ gal_title=”22_12_2016_Kibris_Dersi”]