Dede Korkut Hikayeleri ve Halk Anlatıları
Sayın Prof.Dr. Mustafa CEMİLOĞLU Halk Anlatıları ve Dede Korkut Hikayeleri konulu konferansı ile 19 Aralık 2015 tarihinde Bursa Türk Ocağında gençlerle buluştu.
Sayın Cemiloğlu, halk anlatılarından ve Dede Korkut hikayelerinin içeriğinden bahsederek gençleri bilgilendirdi.
“Bizim kültürümüzde destan anlatma önemli bir yere sahip. En eski destan Oğuz Kaan Destanı’dır. Peki hangi ihtiyaçtan dolayı destan oluşturmayı düşündüler? Destan oluşturan veya destan anlatan niçin destan anlatıyorsa, destan dinleyenlerde aynı şey için destancıyı dinliyorlar. Bu ihtiyaç maddi değil manevi bir ihtiyaçtır. Bizim kültürümüz sözlü kültürdür. Kültürümüz anlatmaya ve dinlemeye dayalıdır. Halk anlatıları tamamen sözlüdür. Bunu değişik anektotlardan anlayabiliyoruz. Dille birlikte kültürümüzde gelişmiştir. Türk milleti ile birlikte en önemli değer Türkçe’ dir. Ama biz kendi kültürümüzün farkında olamıyoruz. Çünkü kültür, farkına varmadan uyguladığımız davranış kalıplarıdır. İşte biz bu davranış kalıplarını hayatın içinde ediniyoruz.”
KONFERANSIN İLERLEYEN SAATLERİNDE DEDE KORKUT HİKAYELERİ’NİN İÇİNDEN ‘UŞUN KOCA OĞLU SEYREK ‘ HİKAYESİNİ ANLATAN SAYIN CEMİLOĞLU, GENÇLERE ÖNEMLİ BİLGİLER SUNDU.
“ Bu hikayeler saatler içerisinde sazla anlatılan hikayelerdir. On beşinci yüzyılda bizde ümmet ve millet kavramı yoktur. Daha çok büyük bir aşiret kavramı vardır. Millet Tanzimat’ tan sonra bizde oluşan bir değer yargısıdır. Biz değeryargılarını bu tip anlatılardan yola çıkarak öğreniyoruz.” diyerek Sayın Cemiloğlu sözlerini tamamladı.
Bursa Türk Ocağı Gençlik Kolu olarak Hocamız Prof. Dr. Mustafa CEMİLOĞLU’ na teşekkürlerimizi sunduktan sonra programımız sona erdi.
[Best_Wordpress_Gallery id=”24″ gal_title=”19.12.2015 Halk Anlatıları ve Dede Korkut Hikayeleri”]